Ardeiul

Curele cu ardei grasi, gogosari si ardei iuti sunt remedii pentru boli de inima, reumatism, raceala, diabet si kilograme in plus.

Pot fi rosii, verzi sau galbeni, dulci sau picanti, toate soiurile sunt gustoase. Ardeiul gras si fratii lui, ardeiul capia, ardeiul iute si dolofanul gogosar, reprezinta unele dintre cele mai sanatoase legume de care dispunem in luna septembrie. Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveala o compozitie naturala de exceptie, de la vitamine, la antioxidanti si minerale, nutrienti extrem de benefici in buna functionare organismului. Cea mai buna forma sub care ii putem consuma este cea cruda, in salate sau sub forma de suc proaspat. Dar virtutile lor curative continua si dupa ce ii muram sau ii coacem pe plita. Iata de ce nu trebuie sa ratam cura cu ardei in luna septembrie, perioada in care aceasta leguma e mai viguroasa si mai gustoasa ca oricand.

Sursa numarul unu de vitamina C
Principala substanta activa din ardei se numeste capsaicina si da culoarea legumei, cea mai multa fiind in cei rosii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic si a atacului cerebral. Toate soiurile de ardei contin vitamina C in cantitati uriase, insa ardeiul gras verde are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele, iar ardeiul rosu iute contine cu 330% mai multa vitamina C decat o portocala. in 100 de grame de ardei sunt 125 de mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandata. in compozitia ardeiului se mai adauga 0,8 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este si ea prezenta, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracareaza efectele radicalilor liberi si reduce daunele pe care acestia le produc arterelor, nervilor si tesuturilor. Ardeii grasi contin licopen, un caretonoid ce previne cancerul de prostata, de col uterin, de colon, pancreatic si chiar pulmonar. Ardeiul rosu este mai sanatos decat cel verde, cu o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare. Conform unui studiu, chinezii, care consuma mari cantitati de ardei, si mai ales ardei iuti, au cu 27% mai putine sanse de a face cancer pulmonar, si asta in conditiile in care sunt printre cei mai mari fumatori din lume.

Cura anticolesterol cu ardei
    Ce rol au vitaminele oferite de ardei? Vitamina A din ardeiul gras protejeaza impotriva degenerarii maculare corelata cu inaintarea in varsta. Cei care consuma in medie 100 de grame de ardei gras pe zi prezinta un risc cu 50% mai redus de a face cataracta. Vitamina A protejeaza arterele de colesterol, previne aparitia diabetul zaharat si a durerilor articulare. Tot vitamina A este necesara sanatatii pielii si a integritatii mucoaselor (gura, nas, plamani, gat, pereti digestivi) si repararii tesuturilor suferinde. Ea contribuie la digerarea proteinelor in stomac, intareste oasele si imbogateste singele. Este utila celor care vor sa se lase de fumat. Grupul de vitamine B, impreuna cu acidul folic, ajuta la transformarea hidratilor de carbon din glucoza asimilabila. Vitamina B2 sau riboflavina este legata de metabolism, iar vitamina B6 sau piridoxina ajuta la formarea anticorpilor si a hemoglobinei si la reglarea sistemului nervos. Ardeiul gras si cel Capia, chiar daca se consuma copt, nu pierde vitamina B. Vitamina C din ardei se distruge rapid prin fierbere. in ardeiul crud, ajuta la cicatrizare si la o buna functionare a sistemului circulator si a capilarelor, impiedica hemoragiile si formarea de vinatai, creste rezistenta la bolile infectioase. Ardeiul rosu are de 11 ori mai mult beta-caroten decat cel verde.

Ardeiul topeste grasimile
   Ardeiul previne cancerul de colon prin continutul ridicat de fibre care sporesc viteza de eliminare a toxinelor. Mai contine si flavonoide, substante fitochimice care reduc inflamatiile. Ardeii grasi au doar 25 de calorii la 100 de grame de leguma si 1,9 grame de fibre, 80% din compozitie fiind apa. Mineralele cele mai frecvente sunt potasiul, calciul, molibdenul si manganul. Ardeii ajuta in lupta impotriva kilogramelor. Acest lucru se se explica prin prezenta unor alcaloizi, descoperiti in 2004 de catre doctorul Donwelt, care se gasesc mai rar in organismele vii si care activeaza enzimele lipolitice care topesc grasimile din organism. Astfel, consumand ardei gras la fiecare masa, pe linga hrana sanatoasa, se pierd si cateva kilograme. Organismul nu va avea de suferit, ardeiul ii va asigura nutrientii necesari: saruri, vitamine si alcaloizi. Dieta pe baza de ardei recomanda salate bogate in aceste legume si suc proaspat, cate un pahar de 100 ml, de doua ori pe zi. E bine ca sucul sa fie o combinatie de ardei gras, morcov, spanac si mar. Acest preparat este un regenerator sangvin si un puternic remineralizant. Sucul proaspat de ardei este de mare ajutor persoanelor care sufera de crampe sau colici intestinale. Un pahar din aceasta bautura face cat sase ore de somn. Cei mai eficienti pentru slabit sunt totusi ardeii iuti. Caldura generata in organism de aredeiul iute duce la transpiratii, la oxidarea mai rapida a straturilor de grasimi si, implicit, la slabit.

Suc, pasta, zacusca de ardei
Gogosarul este si el o leguma din familia ardeiului, cu proprietati medicinale aparte. Aplicata sub forma de frectii sau ca unguent pe partile dureroase, tinctura de gogosar este neintrecuta in calmarea si vindecarea suferintelor cauzate de artrita, guta sau lombalgii. Uleiul de masline in care s-au macerat gogosari timp de 10 zile este bun ca unguent impotriva durerilor de gat sau a raguselii. Acelasi ulei calmeaza durerile produse de entorse. Rolul terapeutic al gogosarilor intervine si in cazuri de diaree, tuse magareasca, reumatism. Murati, gogosarii sunt un deliciu al sezonului rece. Ajuta la arderea grasimilor si la tranzit, trateaza excelent mahmureala. Daca la murat adaugam scortisoara, gogosarii vor fi eficienti in litiaza si insuficienta renala. Sucul de gogosari combate balonarea, iar aplicat pe par, diminueaza seboreea. Ardeii capia atit de deliciosi cruzi sau copti, sunt la fel de buni si conservati in otet. Acest sortiment de ardei este cel mai bogat in betacaroten. Gogosarii si ardeii capia sunt deliciosi preparati sub forma de pasta, ca sa nu mai spunem ca sunt ingredientele de baza in zacusca.


Ardei copti, murati sau congelati
Pentru a beneficia de toate aceste proprietati medicinale, ardeii trebuie sa fie proaspeti, adica sa aiba o culoare intensa si pielea intinsa, fara pete. Legumele proaspete sunt grele pentru dimensiunea lor si tari. Pot fi pastratae la frigider o saptamana, pot fi congelate, si asta fara a-si pierde proprietatile. Pentru cure, alegeti ardeii rosii. in frigider, se pastreaza in pungi de plastic, nespalati, pana la sapte zile, fara a-si pierde prospetimea. Ardeii dulci pot fi congelati fara sa fie opariti. Ardeii copti sunt un fel apreciat in bucataria romaneasca, indeosebi de catre persoanele cu stomac sensibil. Copti si curatati de coaja, sunt mai usor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun intr-o punga etans si se lasa 15 minute sa se abureasca. Se scot din punga si se da jos coaja. Se scot cotorul si semintele, se scurg si se aseaza portionat in pungi. Dupa racire, se aseaza in congelator. Ardeiul gras are putine contraindicatii: in perioada sarcinii, deoarece poate stimula uterul, si in cazul alergiei la ardei. in unele cazuri, ardeiul nu este bine tolerat de persoanele cu fierea mai sensibila.

Ardeiul iute are efect anticancerigen
Dintre ardei, cu cele mai multe utilizari in medicina traditionala, este ardeiul iute. Capsainocidele din aceasta leguma pot accelera moartea celulelor canceroase in cancerul de piele, au un efect antiproliferativ asupra celulelor din cancerul de prostata. Ardeiul iute este energizant, analgezic natural, ba mai mult, are chiar efect anestezic. Actioneaza ca un anticoagulant, fiind eficient in prevenirea si tratarea bolilor de inima, ajuta la arderea rapida a grasimilor, scade colesterolul, previne infarctul de miocard, reduce riscul arterosclerozei si artritei, este eficient in astm, sinuzite, gripa, bronsite, are pana si proprietati afrodisiace. Actioneaza asupra proceselor de memorare si invatare. Este indicat in: dischinezii biliare, raceli, reumatism articular, crampe musculare, etilism cronic. Cura consta in consumul constant, dar moderat (3-4 grame) de ardei iute la fiecare masa. Ardeiul iute macerat in alcool timp de 10 zile este foarte bun in afectiuni si dureri reumatismale. Aceasta leguma este contraindicata in caz de hemoroizi, boli hepatice sau inflamatii gastrice si intestinale. Studiile arata ca ardeii iuti sunt un excelent remediu de prevenire a diabetului de tip II. O jumatate de ardei iute pe zi are si efecte stimulente asupra sistemului nervos, creand o stare de buna dispozitie. Nu aruncati sucul de la ardeii iuti murati. Dupa filtrare, este foarte bun pentru masajul capului, stimuland circulatia sanguina la nivelul radacinii parului.

Praful minune din medicina traditionala
Pudra de ardei iute uscat se presupune ca are cele mai mari proprietati vindecatoare. Uscand ardeiul iute, se pare ca acizii care cauzeaza efectele negative sunt eliminati. Ardeiul iute este un stimulent antiseptic care conttne o mare cantitate de vitamina C si beta-caroten. El poate regulariza curgerea singelui, intareste inima, arterele si nervii. Sub forma de pudra, vindeca ranile. Aplicand un strat subtire pe zona afectata, rana se va curata. in cazul sinusurilor congestionate, adaugati praf de ardei iute intr-un pahar cu apa si trageti incet pe fiecare nara. Nasul infundat se desfunda inspirand in dreptul unui ardei iute taiat. Puneti pe periuta de dinti putina pudra de ardei iute si spalati-va. Aceasta operatie este benefica pentru gingii, iar daca faceti gargara cu o solutie de ardei iute, veti scapa de dureri de gat. Tot pentru gat, bunicii nostri fierbeau o jumatate de lingura de seminte de ardei iuti in doua linguri de apa, amestecau cu miere si inghiteau mixtura. in medicina populara, acest praf se folosea si contra durerilor de urechi la copii. Rachiul amestecat cu praf de ardei iute calma accesele de tuse. in doze mici, ardeiul pisat elimina calculii renali, fiind totodata un calmant al durerilor de rinichi si vezica. Cei care sufera de miini si picioare reci trebuie sa faca frectii cu tinctura din ardei iute.

Romania, tara ardeiului gras
Ardeii sunt originari din America de Sud si isi au stramosul intr-un soi salbatic de acum 7.000 de ani. Exploratorii spanioli si portughezi l-au raspandit in intreaga lume, fiind o leguma adaptabila. Astazi, China, Turcia, Spania, România, Nigeria si Mexic sunt cele mai importante producatoare de ardei grasi. India, Mexic, Indonezia, China si Coreea sunt pe primele locuri in productia de ardei iuti.

Superardeiul rosu
Oamenii de stiinta au produs in laborator un soi de ardei gras care contine mai multe vitamine si antioxidanti decat oricare altul. „ACE“, asa cum a fost botezat dupa numele vitaminelor care se gasesc in el in cantitati importante, superardeiul contine doza zilnica recomandata de vitamina C si jumatate din cea de vitamine A si E. Ardeiul ACE a fost obtinut in Israel, este un pic mai lung si are o nuanta mai inchisa de rosu decat ardeii grasi obisnuiti.

Benficii pentru frumusete
Sucul de ardei gras, obtinut dintr-un kilogram de ardei, se bea inainte de masa, ca sursa de siliciu deosebit de benefica pentru unghii sfarimicioase, par degradat, ten acneic, cu pori incarcati si ten patat. Cura interna se combina cu un tratament extern constand in masti de suc de ardei gras. Ardeiul iute este indicat in tratarea caderii parului si indesirea firelor. Este important ca tinctura sa nu fie prea puternica, pentru ca da iritatii, si sa nu existe rani, bubite pe pielea capului.

Soiuri de ardei iuti
- Poblano: mare, in forma de inima. Are acelasi gust iute ca ardeii Chilli. La maturitate, devine rosu inchis spre maro.
- Anaheim: rosu, lunguiet.
- Serrano: mic, de forma conica, de culoare rosie-portocalie.
- Habańero: mic, bombat, considerat cel mai iute, are aroma de fructe. in Mexic si Caraibe, se foloseste in sosuri calde.
- Cayenne: subtire si conic, este cel mai familiar, intalnit mai ales sub forma de pulbere (piper rosu).

Un comentariu:

  1. Foarte raspandita gama retetelor de ardei, sunt foarte sanatosi si ajuta mult oraganismului

    RăspundețiȘtergere