Angina pectorala (Sindromului Raynaud)

Angina pectorala
Temperaturile scazute induc multiple probleme pacietilor cardiaci, dar cei mai afectati sunt cei cu angina pectorala de efort, de repaus precum si pacientii cu tulburari de circulatie periferica (sindromul Raynaud). Frigul este unul dintre stimulii fiziologici care provoaca spasm vascular.
In cazul prezentei unei afectiuni cronice a patului arterial pot aparea reactii vasospastice excesive ce nu pot fi considerate normale. Daca reactia spastica este realizata la nivelul arterelor coronale, afectate deja de un proces aterosclerotic, apar dureri anginoase tipice. In cazul in care constructia arteriala are ca localizare patul vascular al tegumentelor ce sunt expuse contactului cu aerul rece, apar semnele tipice ale sindromului Raynaud.
Pacientii cu angina pectorala au in mod curent dureri toracice declansate de contactul cu aerul rece. Aceste dureri sunt potetial periculoase, data fiind capacitatea de a induce o criza anginoasa severa, prelungita. In mod obisnuit durerile induse de contactul cu aerul rece, similare durerilor anginoase de efort, cedeaza relativ prompt la administrarea de Nitroglicerina sublingual, cu 2-5 minute inainte de expunere la frig si protejarea regiunii oronalzale cu o esarfa suficient de groasa pentru a impiedica inhalarea aerului rece.
Sindromul Raynaud este caracterizat prin aparitia palorii si a durerii intense la nivelul pielii mainilor si a fetei in urma contactului cu frigul , reactie ce este urmata de cianoza cu hiperemie (roseata) ulterioara reactiva a zonelor expuse in momentul revenirii intr-o incapere incalzita.
Protejarea tegumentelor expuse frigului este masura cea mai eficienta in acest caz, prevenind astfel vasospasmul si criza hipoxica ulterioara. Se pot aplica unguente cu substante vasodilatatoare ( unguentul cu Nitroglicerina) care, chear daca au eficienta redusa, pot diminua raspunsul vasospastic la nivelul pielii.

TRATAMENT NATURIST

Regim strict vegetarian cel putin o zi pe saptamana.
- Odihna, plimbari in aer curat, evitandu-se zilele friguroase.
Infuzie de coada soricelului, se beau 3-4 cesti pe zi, mtimp de 14 zile.
Extract rece din vasc, 3 cesti pe zi.
-RP. 1.  *30 gr talpa gastii, 20 gr frunze de menta, 10 gr coada calului, 10 gr cimbrisor de camp, 20 gr frunze de roinita, 10 gr flori de soc;
-RP. 2.   *30 gr talpa gastii, 20 gr coada soricelului, 20 gr coada racului, 10 gr flori de lumanarica, 20 gr radacina de valerina:
-RP. 3.   *50 gr flori de tei, 10 gr flori de paducel, 10 gr flori de soc, 10 gr frunze de fenicul, 20 gr radacina de valerina,. Se prepara din 1 lingura amestec de plante la 1 cana de apa. se beau 1-3 cani pe zi, alternand retetele.
- Zonele reflexogene sunt: inima, rinichi, uretere, vezica urinara, paratiroida.

PREVENTIA BOLII

Una dintre cele mai fregvente probleme ale pacientilor cardiatici pe timpil iernii, este prezenta febrei, a starii infectioase respiratorii. Acestea duc la cresterea muncii inimii, rezultatul fiind cresterea consumului de oxigen de catre celulele miocardice. Prevenirea intercurentelor respiratorii este mai eficienta decat tratarea lor, care va fi mult mai dificila in conditiile unui pacient si cu alte boli asociate. Vaccinarea specifica (vaccinul antigripal) si nespecifica (Bronchovaxom, Ribomunyl) este recomandata la astfel de pacienti, ca si evitarea expunerii inutile la conditiile atmosferice nefavorabile, precum si contactul cu persoane care au o infectie respiratorie.
La bolnavii cu tulburari ale circulatiei arteriale si venoase la nivelul membrelor inferioare, suferinta ischemica cronica devine un factor predispozant pentru aparitia degeraturilor, chear la temperaturi in jurul a 00C. Suprainfectarea acestor leziuni este o reala problema terapieutica, astfel incat recomandarea evitarii formarii acestora este obligatorie.
Pacientii cu boala cardiaca ischemica, cu tulburari circulatorii periferice, insuficenta cardiaca, sunt sfatuiti sa evite agravarea acestor boli prin limitarea cat mai mult posibila contactului cu aerul rece si respectarea masurilor minime de pevenire enumerate mai sus
-->

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu