Colita

O inflamare acuta sau cronica a colonului (portiune aintestinului gros) consecinta unor afectiuni infectioase acute specifice (bacteriene, virale, parazitare) sau afectiuni nespecifice inflamatorii sau infectioase (dentare, amigdaliene, rinofaringiene, colecistice, genitale).

In etiologia colitelor mai intervin: factori exogeni si endogeni toxici (plumb, bismut, mercur, uraniu), diateza oxalica, carente vitaminice (vitamina PP, B, C, A) si dereglari corticoneurovegetative si neuroendocrine (ovariene, tiroidiene, cortico-suprarenale) ce pot initia sau intretine tulburari diskinetice si trafice la nivelul intestinului (hipersecretii, tulburari de digestie si de absortie protidica, glucidica si lipidica).

Cum apar colitele?
Cauzele de origine alimentara se refera la dezechilibre calitative, masticatie insuficienta, alimente alterate, sensibilizare fata de acestea. Nu trebuie neglijata importanta greselilor alimentare din perioada copilariei ce pot transforma o enterocolita acuta intr-o colita trenanta.
Poate fi declansata si de stres si agravata de fumatul in exces.

Colita de fermentatie provine prin consumul excesiv de hidrocarburate, fainoase, fructe, cruditati, dar si ca urmare a disfunctiei pancreasului exocrin, suprasolicitând activitatea zaharalitica, ce permite dezvoltarea in exces a florei de fermentatie; apar tulburari inflamatorii, secretorii, având drept urmare producerea scaunelor diareice albicioase, decolorate cu mucus si reactie acida ce pot irita regiunea perianala, borborisme, emisie de gaze nefetide. Examenul coprologic semnalizeaza ca scaunul contine unele celule vegetale, acizi de fermentatie, flora iodofila gram pozitiva.

Colita de putrefactie rezulta din consumul excesiv al alimentelor proteice (carne, fasole), lista alimentelor bogate in lest celulozic, din insuficienta masticatie a alimentelor, insuficienta lor digestie (achilie, rezectie gastrica, insuficienta pancreatica, insuficienta biliara, constipatie). Apar scaune diareice fetide, de culoare bruna, cu reactie alcalina, insotite de emisiune de gaze foarte mirositoare, fara colici, spasme.
Persoanele in cauza pot prezenta uneori fenomene generale de ordin autotoxic ca cefalee, ameteli, astenie, gura amara, stare saburala a limbii, afectiuni cutanate (eczeme, urticarie, prurit, acnee). Examenul coprologic pune in evidenta, in scaun, resturi conjunctive si musculare alterate, amoniac, flora gram negativa, iar in urina urobilirogen crescut.
Mai mult de 50% din bolnavi au un psihic labil
Unele colite ramân insa sub forma idiopata ca etiologie (colita ulceroasa, boala Krohn), existând o predispozitie genetica (sindrom Reiter, Behçet la indivizi tip HLA B 27) sau o componenta aberanta imunologic demonstrata prin prezenta unui numar mare de cazuri cu factori antinucleari, autoanticorpi antidiverse organe. Circa 75% din cei afectati au un psihic labil. S-a constatat ca la aceste persoane lizozimul este produs in exces de celulele intestinale distrugând mucusul ce protejeaza epiteliul colic care se necrozeaza producându-se ulceratii.

Simptome caracteristice: balonare, dureri abdominale,constipatie si diaree, scaune la ore neregulate, mucus in fecale.

Semnele precoce de boala activa se evidentiaza prin rectosigmoidoscopie urmata de biopsie. Bolnavii se plâng de faptul ca au scaune multiple cu sânge, glere si/sau puroi alternând sau nu cu perioade de constipatie. Concomitent pot prezenta anorexie, astenie, stare subfebrila, afectarea tegumentelor, articulatiilor.

Colita determinata de agentii fizici (actiunea de iradiere) apare in urma radioterapiei adresate afectiunilor organelor abdominale, pelviene.

Colita ischemica, cu diaree moderata sanguinolenta debuteaza acut la persoanele ce au si alte afectiuni organice aterosclerotice.

Colita necrotica (gangrenara, pseudomembranoasa) apare in carcinom intestinal, obstructii intestinale cu Clostridium, insuficienta cardiaca, insuficienta renala (uremii, sindrom hemolitic).
Colita asociata antibioterapiei apare in urma actiunii toxice / alergice, modificând spectrul florei saprofite, cu proliferarea fermenilor patogeni. Formele severe de colita necesita tratament specific instituit de medic.

Alimentatie

* Consuma indeosebi legume, verdeturi, fructe si carne alba
(peste, pui).

* Evita carnea de porc si pe cea de vita, lactatele, cerealele
care contin gluten, cofeina si alcoolul, fiindca ele pot irita mucoasa
intestinala.

Ce sa bei

* Foarte multa apa.

* Si gelul de Aloe Vera ajuta, pentru ca este un laxativ natural,
care curata si vindeca intestinele.

* Infuziile calde de menta sau musetel, cu cateva picaturi de ceai
de ghimbir, reduc balonarea si destind muschii stomacului.

Tratamente naturiste

Remedii interne
* Incearca Try Enzymes sau Digestin, dar si uleiul de menta
(capsule) combate simptomele colitei.

* Vitamina B poate inlatura efectele unei digestii dereglate.

* Pentru greata si scaune apoase poti folosi Podophyllum,
Antimonium Crudum, Arsenicum Album;

* pentru balonari si dureri de stomac - Nux Vomica sau Kali
Carbonicum;

* pentru constipatie alternand cu diareea - Argentum Nitricum.

Remedii externe
* Foloseste orice metoda de relaxare - de la meditatie si yoga,
pana la masaj si casete audio.

* Hipnoterapia poate controla crizele de colita daca este astfel
directionata incat sa influenteze in bine atitudinea pacientului fata
de simptomele afectiunii.

* Acupunctura, presopunctura sau shiatsu pot ameliora durerile si
imbunatati digestia.

Tratament naturist
Flori de musetel, scortisoara, frunze de rozmarin si cimbru.

Amestec digestiv si antispastic
Musetel: flori, 30 g
Romanita: flori, 30 g
Nalba: flori, 30 g
Maghiran: frunze, 30 g
Portocal: frunze, 30 g
Rozmarin: frunze, 30 g
Cimbru: frunze, 30 g
O lingura de amestec la o cana de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze timp de zece minute. Se bea o ceasca dupa masa.

Pentru constipatie
Frunze de frasin, flori si frunze de nalba mare si nalba, frunze de parachernita, radacina de lemn-dulce.

Tizana laxativa
Tizana laxativa poate sa faca bine si celor cu colici, suprimindu-se bacele de soc
Frasin: frunze, 30 g
Nalba mare: frunze, 30 g
Nalba: frunze, 30 g
Parachernita: frunze, 50 g
Lemn-dulce: radacini, 10 g
Soc: bace, 10 g
O lingura de amestec la o cana de apa; se fierbe doua-trei minute si se lasa zece minute sa infuzeze. Se bea o ceasca seara, eventual si o ceasca dimineata. Rasina de frasin este si ea un laxativ usor recomandat intestinelor delicate, copiilor si batrinilor.
Se ia o lingurita seara, inainte de culcare.
La fel de eficace este si o lingura de ulei de masline dimineata pe stomacul gol.
Regim alimentar obligatoriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu