Cretisoara

CREŢIŞOARĂ (Alchemilla vulgaris)

Este o plantă intens folosită în Occident pentru efectele sale reglatoare hormonale, antihemoragice, astringente, cicatrizante, absorbante şi antiinfecţioase intestinale.
ACŢIUNI
INTERN: antidiareic, antihemoragic, antiseptic intestinal energic, antiseptic uterin, astringent, bactericid,
reglator hormonal (acţionează asupra gonadelor şi a corticosuprarenalelor)
EXTERN: antiseptic, astringent, cicatrizant
INDICAŢII
Intern: - diaree, diaree cronică, dizenterie, colită fermentaţie, enterocolită, hemoragii intestinale, hemoragii interne (adjuvant)- ciclu menstrual neregulat, dureros, însoţit de hemoragii puternice sau prelungite- tulburări de menopauză: bufeuri, palpitaţii, stări de iritare sau angoasă, sângerări- sterilitate feminină, prolaps uterin, tulburări de pubertate, pubertate prematură, acnee (pe fond hormonal)- mastoză, mastoză fibrochistică, chist ovarian, fibrom uterin, dezordini provocate de tratamentul cu anticoncepţionale, cancer uterin şi mamar (adjuvant)

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE

Intern:
Pulberea - planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
Infuzia combinată - 2 linguri de pulbere de creţişoară se lasă la înmuiat într-o cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se fierbe în încă o cană de apă 1-2 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea înainte de masă cu un sfert de oră şi de câte ori este nevoie câte un pahar din acest ceai. Spre deosebire de ceaiul clasic, această infuzie combinată este foarte eficientă, rezultatele tratamentului cu ea fiind puternice şi rapide.
Extern: - prolaps uterin, fisuri anale - se fac băi de şezut cu infuzie combinată de creţişoară
- leucoree, candidoză - spălături cu infuzie combinată de creţişoară.

Un comentariu:

  1. Ceai de cretisoara
    INDICATII : INTERN :-diaree , diaree cronica , dizenterie , colita de fermentatie , enterocolita , hemoragii intestinale , hemoragii interne ( adjuvant ) ;-ciclumenstrual neregulat , dureros , insotit de hemoragii puternice sau prelungite ;-tulburari de menopauza: bufeuri , palpitatii , stari de iritare sau angoasa , sangerari ;-sterilitate feminina , prolaps uterin , tulburari de pubertate , pubertate prematura , acnee ( pe fond hormonale ) ;-mastoza , mastoza fibrochistica , chist ovarian , fibrom uterin , dezordini provocate de tratamentul cu anticonceptionale , cancer uterin si mamar ( adjuvant ) .EXTERN :-prolaps uterin , fisuri anale ;-leucoree , candidoza . ACTIUNI : Intern :antidiareic , antihemoragic , antiseptic intestinal energic , antispastic uterin , astringent , bactericid , reglator hormonal ( actioneaza asupra gonadelor si a corticosuprarenalelor ) . Extern :antiseptic , astringent , cicatrizant . CONTINUT : Cretisoara , Alchemilla vulgaris , produs natural . ADMINISTRARE : Interna - se face in 2 forme : -pulberea ( obtinuta prin macinarea fina cu rasnita electrica de cafea ) - se ia 1 lingurita rasa ( se tine sub limba vreme de 10-15 minute ) , apoi se inghite cu putina apa . Tratamentul se face de 3-4 ori pe zi , pe stomacul gol ;-infuzia combinata - 2 linguri de pulbere de cretisoara se lasa la muiat intr-o cana de apa de seara pana dimineata , cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte , iar pulberea umezita cu apa se fierbe in inca o cana de apa 1-2 minute , dupa care se lasa la racit ;se combina cele 2 extracte ; se bea inainte de fiecare masa cu un sfert de ora si de cate ori este nevoie cate un pahar din acest ceai . Spre deosebire de ceaiul =clasic= , aceasta infuzie combinata este foarte eficienta , rezultatele tratamentului cu ea fiind puternice si rapide . Externa - conform indicatiilor din prospect .

    RăspundețiȘtergere