Patlagina -Tratamente naturiste

Calitati curative si actiune farmaceutica:
Antiseptice, cicatrizante, astringente, expectorante, emoliente, fluidizante, antibronsitice, hemostatice, antiinflamatoare, antidiareice, laxative, bacteriostatice, diuretice, antifebrile, conjunctivite.

Afectiuni pentru care se recomanda:
Gastrite hiperacide, ulcer gastroduodenal, diaree, enterite, dizenterie, tuse convulsiva, traheite, catar pulmonar, hemoragii pulmonare, emfizem pulmonar, tuberculoza pulmonara, bronsite cronice, astm bronsic, guturai, sinuzita, rinita, cancer, afectiuni glandulare maligne, nefrite cronice, hemoragii uterine, insuficienta renala, leucoree, gingivite, conjunctivite, plagi, rani purulente, arsuri, furunculoza, eczeme, herpes, ulceratii cutanate, ulcer varicos, intepaturi de insecte.

Recomandari:
-uz intern -
ulcer gastric si duodenal, enterite, diaree, hemoroizi interni, intoxicarea sangelui, astm, bronsite cronice, tuse, laringite, raguseaIa, catare cronice, alergii, anemie, ateroscleroza, boli de rinichi, vezica urinara si hematurie,

-uz extern -
stomatite, faringite, laringite, afte, dureri de dinti, cicatrizant, acnee, rani, ulceratii, eczeme infectate, prurit, ulcer varicos, intepaturi de insecte.

Mentiuni:
Inainte de folosire va rugam consultati medicul de familie.

Mod de administrare:
- uz intern -
Astm bronsic: infuzie din o lingura de frunze la o cana de apa, se ia treptat in cursul unei zile.
Aterioscleroza: infuzie din o lingura de frunze la o cana de apa, se ia cate o lingura la 2-3 ore
Bronsita, astmul pulmonar si bronsic: se pune la fiert 1 ceasca cu apa rece cu 1 felie de lamaie si 1 lingurita plina de zahar candel maro, se lasa sa dea 4-5 clocote, se ia de pe foc si abia dupa aceea se adauga 1 lingurita plina din amestecul de plante (frunze de patlagina si cimbru in parti egale). Se lasa 1/2 minut in repaos. In cazurile grave, ceaiul trebuie pregatit proaspat de 4-5 ori pe zi. Se bea, inghititura cu inghititura, cat se poate de fierbinte.
Samanta de patlagina combate formarea calculului, daca se iau 8 grame zilnic. Alaturi se bea ceai de patlagina.
Siropul de patlagina-ingusta curata sangele de impuritati, toxine si virusi. Trebuie luat zilnic inainte de fiecare masa cate o lingura (copiii, cate o lingurita)

- uz extern -
Furunculoza: cataplasme cu frunze proaspete strivite prin presare.
Gastrite hiperacide sau ulcere: 2-3 varfuri de cutit de pulbere de frunze, de 2-3 ori pe zi; infuzie din 2 linguri frunze la o cana apa, cate o lingura la 3 ore.
Laringita (raguseala): gargara cu infuzie din 2 linguri frunze la o cana de apa.
Ulcere varicoase (afectiuni vasculare): bai locale caldute cu infuzie de frunze 30 g/l.
Gusa: frunzele proaspete, frecate intre ambele maini, amestecate cu ceva sare se aplica la gat.
Bolile canceroase de glande: in aceste cazuri este bine sa se puna maghiran proaspat (in cazuri urgente se poate folosi si maghiran uscat) la macerat in ulei de masline. Se introduce maghiranul intr-o sticla, se toarna ulei deasupra si se lasa sa stea 10 zile la loc calduros. Uleiul de maghiran obtinut se unge in zona glandelor bolnave, se pun frunze faramitate deasupra si se leaga locul cu o bucata de panza. In scurt timp se va simti o ameliorare.

Preparare:

Infuzie: 1 lingurita (cu varf) de plante la 1/4 litru de apa – se opareste, se lasa putin in repaos.
Amestec de ceaiuri: 1 lingurita de frunze de patlagina cu cimbru in parti egale este oparita cu 1/4 litru de apa (vedeti Bronsita, astmul pulmonar si bronsic)
Compresa de frunze: frunzele proaspete de patlagina-ingusta sau de patlagina-lata sunt spalate si zdrobite pe un fund de lemn cu un sucitor de taitei, pana se formeaza un terci care se aplica local.

Sirop, reteta nr.1: de 2 ori 2 maini pline de frunze de patlagina spalate se trec prin masina de tocat carne. Se adauga acestui terci de frunze putina apa ca sa nu se intareasca, 300 grame de zahar nerafinat si 250 grame de miere. Se lasa totul sa fiarba la foc mic, cu amestecare continua, pana cand se formeaza un lichid vascos, care se toarna fierbinte in borcane si se pastreaza la frigider.

Sirop, reteta nr.2: frunzele spalate se pun in straturi cu zahar nerafinat intr-un borcan de muraturi si se apasa ca sa se indese. Astfel. totul se va aseza. In zilele urmatoare punerea in straturi se repeta, pana nu mai incape nimic in borcan. Intr-un loc ferit in gradina se sapa o gaura, in care se introduce borcanul bine astupat cu 3-4 straturi de celofan. Se aseaza deasupra o scandura si se pune o piatra pe ea. Totul se astupa cu pamant. Scandura si piatra trebuie sa ramana vizibile. Datorita caldurii constante, zaharul si frunzele fermenteaza, formand un sirop. Dupa cca. 3 luni, borcanul se scoate, sucul se stoarce printr-un storcator de fructe ( nu printr-o panza), se pune sa dea cateva clocote si se trage in borcane foarte bine astupate. Cine nu poate efectua acest fel de fermentatie sa lase borcanul in soare sau in apropierea sobei, pana ce siropul se aseaza la fund. Si acest sirop se pune sa dea cateva clocote bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu